środa, 16 kwietnia 2014

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI - w tortownicy

Polecam mój pyszny sernik! ;-) Przepis jest prosty, i zawsze wychodzi :)
Sernik jest na kruchym spodzie, i upieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.



            Przepis na KRUCHE CIASTO:


  •   1 szkl. mąki tortowej
  •   0,5 szkl. mąki krupczatki
  •   1/3 szkl. cukru
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   1 łyżeczka cukru waniliowego
  •   50 g margaryny Kasi
  •   1 jajko
  •   2 łyżki śmietany 18 %

Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto. 



Z czego 2/3 rozwałkować na spodzie tortownicy małym wałeczkiem lub rozgnieść spód dłonią, 
a 1/3 część ciasta będzie potrzebna na wierzch sernika.

Przygotować składniki na sernik, a kiedy będziemy je miksować to na ten krótki czas wstawić sam kruchy spód do piekarnika, żeby trochę podpiec.


SERNIK:
0,6 kg sera półtłustego - przegnieść przez praskę
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
Te wszystkie składniki zmiksować.


  • Ubić pianę z 4 białek ze szczyptą soli i dodać do masy serowej i delikatnie na najmniejszych obrotach zmiksować tylko do rozmieszania składników.
  • Następnie ubić 1 śmietanę 30 % (kubeczek 200 ml) na sztywno i tak samo dodać do masy serowej.
Wylać wszystko na podpieczony spód i na wierzchu rozsypać pokrojone drobno brzoskwinie z puszki
(tylko 2-3 połówki)


Na wierzchu położyć resztę kruchego ciasta, które trzeba rozwałkować i pokroić na drobne kwadraciki.


No i pieczemy w 175 stopniach, bez nawiewu, aż do uzyskania złotego koloru sernika (ok 45 min).


 SMACZNEGO ! ;)

3 komentarze: