czwartek, 10 lipca 2014

TORT NA WIECZÓR PANIEŃSKI

Tym razem coś innego, bo tort na wieczór panieński;-)


                       Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Przepis na 1 jasny biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ,1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i rozprowadzamy w tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.

Tort przełożony jest kremem budyniowym i galaretką wymieszaną z truskawkami drobno pokrojonymi.
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody. Po ostudzeniu dodać do niej truskawki)

Na wierzchu 2 mandarynki i banan;-)
Do ozdoby zewnętrznej wykorzystałam ubitą śmietanę 30% (3 x 200ml) 
z dodatkiem śmietan-fix (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru. 
Do bardzo małej części dodać pomarańczowy lub cielisty barwnik.
No i jeszcze odrobina startej czekolady.......;-))))
Napis jest wykonany na wafelku typu "prince polo" lub "princessa"
Napisy z boku tortu są wykonane z rozpuszczonej wcześniej czekolady.

I JAK.......PODOBA SIĘ ?;-))))



2 komentarze:

  1. Świetny właśnie się zastanawiałam z czego rzeźbią przyrodzenie ,a tu proszę banan i mandarynki :D Będę musiała to wypróbować chociaż jestem początkująca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak mi się właśnie wydawało że z bananem będzie najprościej :-))))) to też mój pierwszy taki tort ;D

      Usuń