piątek, 25 kwietnia 2014

SERNIK Z WIŚNIAMI

A może skusicie się na sernik z wiśniami...? ;) Jest naprawdę pyszny....


Sernik jest na kruchym spodzie, i upieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.



 Przepis na KRUCHE CIASTO:



  •   1 szkl. mąki tortowej
  •   0,5 szkl. mąki krupczatki
  •   1/3 szkl. cukru
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   1 łyżeczka cukru waniliowego
  •   50 g margaryny Kasi
  •   1 jajko
  •   2 łyżki śmietany 18 %


       Z tych wszystkich składników      zagnieść ciasto. 



Z czego 2/3 rozwałkować na spodzie tortownicy małym wałeczkiem lub rozgnieść dłonią, 
a 1/3 część ciasta będzie potrzebna na wierzch sernika - pokroić w kosteczkę, np. radełkiem.


SERNIK:
0,6 kg sera półtłustego - przegnieść przez praskę
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
  • Wszystkie te składniki na sernik zmiksować, a w innych naczyniach:
  • Ubić pianę z 4 białek ze szczyptą soli i dodać do masy serowej - delikatnie na najmniejszych obrotach zmiksować tylko do rozmieszania składników.
  • Ubić 1 śmietanę 30 % (kubeczek 200 ml) na sztywno i też dodać do masy serowej.

Na wierzchu sernika położyć wiśnie z syropu i kwadraciki kruchego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.175 stopni (bez nawiewu), 
aż do uzyskania złotego koloru sernika (ok 45 min).




Każdy kawałek można udekorować bitą śmietaną, i np.zmiksowałam blenderem kilka wiśni z syropu z dodatkiem tego syropu. 

SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz