czwartek, 17 kwietnia 2014

ŚWIĄTECZNA BABKA Z MAJONEZEM

Przetestowałam i polecam!
Wyrosła ładnie, jest miękka i puszysta. No i nie sucha.
A najlepsza na drugi dzień......





PRZEPIS NA BABKĘ:

  1. Ubić 5 białek na sztywno
  2. Dodać 3/4 szklanki cukru - i ubijać tak 2 minuty
  3. Dodać 5 żółtek i rozmiksować.
następnie dodać:
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • wcisnąć sok z 0,5 cytryny
  • 3 łyżki majonezu (ja dałam kielecki)

Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni ok 30 min. 
(sprawdzamy patyczkiem).



LUKIER:
2 łyżki cukru pudru rozmieszać z wciśniętym sokiem z cytryny. 
Konsystencja musi być na tyle rzadka żeby polać babkę.

SMACZNYCH WYPIEKÓW ! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz