sobota, 8 grudnia 2012

Tort - Serce

Może uda mi się was wprawić w trochę romantyczny nastrój i zaproponuję tort - serce ;-)

1. Pieczemy 3 jasne biszkopty w tortownicy o średnicy ok 26 cm

Przepis na 1 jasny biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej     i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru


Tort - serce
  • Serce zostało wycięte z okrągłych biszkoptów. Z jednego papieru na którym piekł się nasz biszkopt rysujemy ołówkiem wzór serduszka i kładziemy ten wycięty wzór na naszym torcie i wycinamy nożem kontury.


Tort - serce


  • Biszkopty posmarowane są konfiturą wiśniową i kremem budyniowym
Przepis na krem budyniowy:
  • Garnek nr 1. Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 0,5 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy. Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.

Tort z zewnątrz ubrany jest tylko bitą śmietaną z dodatkiem śmietan-fix i czerwonego barwnika z boku.
Na górze jest wycięte serduszko ze zrobionej wcześniej galaretki.

Mam nadzieję że wam się podoba;-)


A dodatkowo posłuchajcie tej piosenki:
Labrinth feat. Emeli Sande - Beneath Your Beautiful


Tort będzie lepiej smakował ;-)

8 komentarzy:

  1. ach jak romantycznie się zrobiło a w dodatkowo smakowicie mniam :)
    Ja za to czekam na przepis na pyszne ciasteczka, które jadłam dziś u Ciebie rano :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Wygląda bardzoooo smakowicie! Muszę zjeść coś słodkiego, bo ślinka mi cieknie na widok tego torciku:) Jak upieczesz następny to daj znać wpadnę na degustację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że romantyczny torcik się podoba ;-))) a ciasteczka też oczywiście znajdą tu swoje miejsce ;-) POZDRAWIAM;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No właściwie.... to dobry pomysł z tą degustacją;-) koniecznie musisz wpaść....wymyślę tylko dzień i przygotuję coś pysznego i słodkiego oczywiście ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być bardzo pyszne ;)

    zostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Award. Szczegóły tu ---> mala-cukierniczka.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,było pyszne;-) myślę, że moim gościom też tak smakowało;-)
      p.s. No i dziękuję za nominację;-)))

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-)
      p.s. będę odwiedzała fabrykę kulinarnych inspiracji;-)

      Usuń