Tort ma 3 ciemne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.
Przepis na 1 biszkopt kakaowy:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 2 łyżki wody i 1 łyżeczkę octu
- Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżkę ciemnego kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni
Biszkopty były posmarowane dżemem truskawkowym własnej roboty i kremem śmietankowym.
Krem śmietankowy:
Ubijamy mikserem śmietanę 30 % (3 x 200 ml) dodajemy cukier puder (1 łyżka) i na koniec 2 opakowania serka mascarpone (2x250g)
Aby powstał kształt pszczoły - to z przełożonego już kremem okrągłego tortu, trzeba wykroić po bokach dwa małe trójkąty, aby zarysować głowę pszczoły,
i te odkrojone części przyłożyłam z przodu do głowy pszczoły, żeby była większa.
Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml) z dodatkiem śmietan-fix (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru.
Do części śmietany jest dodany żółty barwnik, żeby powstały paski pszczoły.
Ale pierwsze przykładamy karteczki tak, aby mogły powstać ciemne paski pszczoły