Polecam mój pyszny sernik! ;-) Przepis jest prosty, i zawsze wychodzi :)
Sernik jest na kruchym spodzie, i upieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.
Przepis na KRUCHE CIASTO:
- 1 szkl. mąki tortowej
- 0,5 szkl. mąki krupczatki
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g margaryny Kasi
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18 %
Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto.
Z czego 2/3 rozwałkować na spodzie tortownicy małym wałeczkiem lub rozgnieść spód dłonią,
a 1/3 część ciasta będzie potrzebna na wierzch sernika.
Przygotować składniki na sernik, a kiedy będziemy je miksować to na ten krótki czas wstawić sam kruchy spód do piekarnika, żeby trochę podpiec.
SERNIK:
0,6 kg sera półtłustego - przegnieść przez praskę
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
- Ubić pianę z 4 białek ze szczyptą soli i dodać do masy serowej i delikatnie na najmniejszych obrotach zmiksować tylko do rozmieszania składników.
- Następnie ubić 1 śmietanę 30 % (kubeczek 200 ml) na sztywno i tak samo dodać do masy serowej.
Wylać wszystko na podpieczony spód i na wierzchu rozsypać pokrojone drobno brzoskwinie z puszki
(tylko 2-3 połówki)
(tylko 2-3 połówki)
No i pieczemy w 175 stopniach, bez nawiewu, aż do uzyskania złotego koloru sernika (ok 45 min).
SMACZNEGO ! ;)
Świetny sernik! : )
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł krok po kroku. : D
waw! aż się głodna zrobiłam xd wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł przepyszny <3
OdpowiedzUsuń