Tort - mała straż |
Pieczemy 3 ciemne biszkopty w tortownicy o średnicy ok 26 cm.
Przepis na 1 biszkopt kakaowy:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnuszek nr 2 - 0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 2 łyżki wody i 1 łyżeczka octu
- Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni
Krem śmietankowy:
Ubijamy mikserem śmietanę 30 % (2 x 200 ml) dodajemy cukier puder do smaku -1 lub 2 łyżeczki
i na koniec 1 opakowanie serka mascarpone 250g.
i na koniec 1 opakowanie serka mascarpone 250g.
Każdy biszkopt trochę nasączamy (ja akurat miałam wiśnie w kompocie i właśnie tym wiśniowym kompotem polewałam)
Biszkopty posmarowane są niewielką ilością konfitury wiśniowej, potem posmarowane kremem śmietankowym i poukładane wiśnie.
UWAGA! Zabieramy 1 górną małą część biszkoptu (możemy ją zjeść ;-))
a resztę łączymy i kładziemy na wierzch tortu:
...i oczywiście smarujemy pozostałym kremem śmietankowym.
Wierzch tortu dekorujemy ubitą śmietaną 30% (2 x 200 ml) z dodatkiem cukru pudru i 2 x śmiatan-fix
Tort - mała straż |
Tort robiłam na wzór autka - zabawki... ;-)
ŻYCZĘ SMACZNEGO ! ;-)
Śliczny! Uczta dla oka i podniebienia:)
OdpowiedzUsuńA dziękuję;-) fajnie że się podoba;-)starałam się ;-)
UsuńPotwierdzam fanów straży jest więcej :) jestem jednym z nich hihi, torcik zajadałam ze smakiem,był pyszniutki tylko żal było zjadać Kacperkowego ulubieńca :)))
OdpowiedzUsuńTo cieszę się że torcikowa straż smakowała;-)) będzie na pewno jeszcze nie jedna okazja do smakowania torcików ;-) a Kacperek chętnie się dzieli;-))
UsuńSuper autko!A czym jest barwiona czerwona część?
UsuńBitą smietanę zabarwiłam barwnikiem spożywczym w żelu-bo wystarcza niewielka ilość i nie rozrzedza śmietany;-)barwnik jest włoskiej firmy Modecor, zakupionym w sklepie sweet decor, Ewentualnie barwnik spożywczy renomowanej, amerykańskiej marki Wilton zakupiony w sklepie Aledobre.pl
UsuńPolecam obydwa;-)
a skąd te czarne szyby w Autku? jak to zrobiłaś proszę powiedz pozdrawaiam Ania
OdpowiedzUsuńCzarne szyby - to utarta na drobnej tarce gorzka czekolada ;-) na autku posmarowanym już śmietaną przyłożyłam, a w zasadzie przykleiły się karteczki-tak żeby zostawić w środku prostokąt i nożem nabierałam czekoladę i obsypywałam. Potem tylko zabrałam karteczki i został prawie idealny prostokąt ;-) POZDRAWIAM ;-)
UsuńProszę o odpowiedź ewentualnie na e-mail
OdpowiedzUsuńŚliczny torcik , na pewno przepyszny, pozdrawiam☺
OdpowiedzUsuń