Pieczemy 3 ciemne biszkopty w tortownicy o średnicy ok 26 cm.
Przepis na 1 biszkopt kakaowy:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnuszek nr 2 - 0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 2 łyżki wody i 1 łyżeczka octu
- Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni
Krem śmietankowy:
Ubijamy mikserem śmietanę 30 % (2 x 200 ml) dodajemy cukier puder do smaku -1 lub 2 łyżeczki
i na koniec 1 opakowanie serka mascarpone 250g.
i na koniec 1 opakowanie serka mascarpone 250g.
Każdy biszkopt trochę nasączamy.
Biszkopty posmarowane są niewielką ilością konfitury wiśniowej, potem kremem śmietankowym i poukładane wiśnie.
UWAGA!
Biszkopt na samej górze musimy trochę ściąć ! tak żeby był mniejszy od dwóch dolnych !
Aby móc uformować z bitej śmietany kształt piłki.
Z zewnątrz ubita śmietana 30% z dodatkiem cukru pudru śmiatan-fix.
A na wierzchu dekorujemy tylką -gwiazdką. Ciemne łatki z dodatkiem barwnika spożywczego.
SMACZNE GO ! ;-)