niedziela, 14 kwietnia 2013

Tort na Chrzest - 1

Biało-złoty tort na chrzest. 



Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej     i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.



Tort przełożony jest moim ulubionym kremem budyniowym.

Przepis na krem budyniowy:

Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2 -0,5 litrowy.
  • Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej       i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)

  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.



Dolna warstwa posmarowana jest dżemem malinowym i położone są mrożone maliny.
i połowa naszego kremu budyniowego.



Druga warstwa tortu posmarowana jest kwaskowym dżemem ze śliwek mirabelek i położone są brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę. No i druga połowa kremu budyniowego.



Z zewnątrz tort posmarowany jest bitą śmietaną (3 x 200ml) z dodatkiem 3 x śmietan-fix.
Na środku jest zrobione koło z żółtego kokosu. Róże, listki i książkę zrobiłam własnoręcznie z masy cukrowej.
Wstążka to gotowy element do ozdoby tortów.


Mam nadzieję, że się podoba ;-)

2 komentarze:

  1. Bardzo ładne torty, jak smakują tak dobrze jak wyglądają to podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bajeczny! :) jeśli można wiedzieć, to jak zrobić takie ładne "wyciskane" różyczki wokół tortu? czy to też ze śmietany kremówki? pytam, bo mi nigdy z kremówki nie wychodzą tak wyraźne wzorki gdy wyciskam ją przez szprycę..

    OdpowiedzUsuń