poniedziałek, 21 marca 2016

TORT SCOOBY-DOO

                         Tort z pieskiem Scooby-Doo ;)
Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Przepis na 1 jasny biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ,1 łyżkę wody.
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę octu.
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy.
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Tort przełożony jest kremem budyniowym i musem truskawkowym.

KREM BUDYNIOWY:
  Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
  Garnuszek nr 2.
  • Tu miksujemy ok 7 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
  • Do ciepłego mleka z cukrami wlewamy rozmiksowane mleko z mąkami. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się budyń.
Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.

MUS TRUSKAWKOWY:
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 0,5 L gorącej wody.
  • 0,5 kg truskawek rozmrozić i rozdrobnić blenderem na mus.
  • Truskawki wlać do galaretki i dobrze wymieszać. 
  • Schłodzić w lodówce do tego czasu, aż mus będzie miał dość gęstą konsystencję i dzieląc go na pół kładziemy na biszkopcie pierwszym a potem na drugim.
WAŻNE! Oczywiście każdy biszkopt nasączamy! (woda + 1 łyżeczka cukru i cytryna)


Tort z zewnątrz posmarowany jest śmietaną 30% (4 x 200ml) ubitą na sztywno,
z dodatkiem śmietan-fix (4 szt.) i 2 łyżki cukru pudru. 
Z tej ubitej śmietany bierzemy trochę do miseczki i barwimy brązowym barwnikiem żeby zrobić Scooby Doo.


Wydrukowaną postać scooby-doo wycinamy i układamy na torcie. 

Następnie obrysowujemy patyczkiem do szaszłyków całą postać z jak największą ilością szczegółów.
Potem zabarwioną śmietanę wkładamy do małego rękawa cukierniczego z małą tylką i robimy Scooby-doo.
Oczy są zrobione z masy cukrowej, a nos i kontury z roztopionej czekolady.
Oczywiście kontury Scooby-doo muszą być lane na bieżąco, a kształt nosa można wylać na papier i schłodzić, a potem gotowy nos położyć we właściwym miejscu.

SMACZNEGO ;)




2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc i zainspirować do tworzenia tortu z pieskiem ;) pozdrawiam;)

      Usuń