sobota, 13 września 2014

TORT - PSZCZÓŁKA


      Tort ma 3 ciemne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.

Przepis na 1 biszkopt kakaowy:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ2 łyżki wody i 1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżkę ciemnego kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni

Biszkopty były posmarowane dżemem truskawkowym własnej roboty i kremem śmietankowym.

Krem śmietankowy:
Ubijamy mikserem śmietanę 30 % (3 x 200 ml) dodajemy cukier puder (1 łyżka) i na koniec 2 opakowania serka mascarpone (2x250g)


Aby powstał kształt pszczoły - to z przełożonego już kremem okrągłego tortu, trzeba wykroić po bokach dwa małe trójkąty, aby zarysować głowę pszczoły, 
i te odkrojone części przyłożyłam z przodu do głowy pszczoły, żeby była większa.

Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml) z dodatkiem śmietan-fix (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru. 
Do części śmietany jest dodany żółty barwnik, żeby powstały paski pszczoły.


Ale pierwsze przykładamy karteczki tak, aby mogły powstać ciemne paski pszczoły
i posypujemy ciemną czekoladą, utartą na drobnych oczkach.


Czółka i skrzydełka są zrobione z rozpuszczonej ciemnej czekolady i wylanej na papier do pieczenia.

 

1 komentarz: