środa, 9 października 2013

Tort na rocznicę ślubu...

Jeszcze tydzień temu były takie pyszne malinki, więc użyłam je do tortu;-)
Jeśli macie gdzieś jeszcze takie, to polecam ten torcik - bo jest naprawdę pyszny...;-)


Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.

Tort przełożony jest kremem budyniowym i malinami wymieszanymi z galaretką malinową.
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody.Jak już przestygnie to wsypać do niej maliny i wstawić do lodówki, ale co jakiś czas mieszając, aby nie stężały w jednym kawałku tylko żeby dało się nakładać łyżką taką stężałą galaretkę na biszkopty)


Przepis na krem budyniowy:

Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2 -0,5 litrowy.
  • Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej       i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.


      Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml) z dodatkiem śmietan-fixu (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru. Zewnętrzna dekoracja jest wykonana z gorzkiej czekolady wylanej na papier.


















                                 SMACZNEGO ! 

                          6 komentarzy:

                          1. Torcik cudy, najlepsza jest czekoladowa dekoracja dookoła tortu:)

                            OdpowiedzUsuń
                            Odpowiedzi
                            1. Dziękuję ;-) super że się tak podoba i nawet fajnie się ją robi;-)

                              Usuń
                          2. Jaki tort! Ja bym nie dała rady zrobić tego tak doskonale jak Ty :)

                            OdpowiedzUsuń
                          3. ciekawi mnie tylko to czy jest to mozliwe zeby z dwóch jaj zrobic taki wysoki biszkopt zeby dało rade przekroic go na trzy blaty ?

                            OdpowiedzUsuń
                          4. Ale poza tym przepis swietny juz mam zapisany :)

                            OdpowiedzUsuń