wtorek, 16 lipca 2013

Tort z malinami - na rocznicę


Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.

Tort przełożony jest kremem budyniowym i malinami wymieszanymi z galaretką malinową.
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody.Jak już przestygnie to wsypać do niej maliny i wstawić do lodówki, ale co jakiś czas mieszając, aby nie stężały w jednym kawałku tylko żeby dało się nakładać łyżką taką stężałą galaretkę na biszkopty)

Przepis na krem budyniowy - jak w poprzednich tortach.


Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml) z dodatkiem śmietan-fixu (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru. Zewnętrzna dekoracja jest wykonana z gorzkiej czekolady.


Roztopiłam 1 tabliczkę 100 g czekolady,
wylałam na papier wzór, a po upłynięciu ok 30 min. obłożyłam schłodzony tort. 







Na górze jest kakao, a serduszka są wykonane z masy cukrowej z dodatkiem barwnika.



























SMACZNEGO ! ;-)

7 komentarzy:

  1. Imponujący! Piękna, czekoladowa ozdoba. Szczęścia w kolejnych latach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! tort jest przesliczny i chętnie skorzystam z pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę polecam! ;-) w rzeczywistości robi wrażenie;-) a nie taki trudny do zrobienia;-)

      Usuń
  3. Piękny, a jaka śliczna dekoracja ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaaaa! Ale cudo! Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki;-))))) fajnie ze się tak spodobał;-))))

      Usuń