niedziela, 19 maja 2013

Sernik z kleksami

Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia, więc polecam tradycyjny sernik, ale na wierzchu zrobione są kleksy z powideł i wygląda tak inaczej ;-)
pyszny i puszysty....mój ulubiony....;-)






























Potrzebne będą 3 garnki.
W garnku nr 1 (największym) miksujemy:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 250 g sera w kawałku - przecisnąć 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe  - wsypać
  • 5 żółtek

garnek nr 2:
  • 2 x 200 ml śmietany 30 % - ubijamy na sztywną pianę
    garnek nr 3:
    • 5 białek + szczypta soli - ubijamy na sztywną pianę


    Jeśli mamy już zmiksowane wszystko w każdym z garnków, to do garnka największego, gdzie miksowaliśmy ser dodajemy ubitą śmietanę i ubitą pianę z białek. 
    Wszystko zmiksować na najmniejszych obrotach tylko kilkanaście sekund, tak do rozmieszania składników
    ... i wylać do blachy o wymiarach 24x40 cm, wyłożonej papierem i cienko rozwałkowanym kruchym ciastem. Może być też sernik bez kruchego ciasta na spodzie.

    Przepis na kruche ciasto - spód pod sernik:
    Wszystkie składniki dajemy do 1 miski i zagniatamy ręką:
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 0,5 szklanki mąki krupczatki
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 50 g miękkiej margaryny Kasi

     Na wierzchu kładziemy małą ilość powideł i rozmazujemy je patyczkiem jak nas ręka poprowadzi;-)



    Pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok 40 min.


    SMACZNEGO

    2 komentarze:

    1. jak dzielo sztuki! :) piękny wyszedł

      OdpowiedzUsuń
    2. Czy uzyskałabym taki "powidłowy efekt" np. w cieście jogurtowym?

      OdpowiedzUsuń