niedziela, 10 marca 2013

Drożdżowe bułeczki

Jeśli macie ochotę na coś pysznego to polecam drożdżowe bułeczki!
W południe je robiłam, a wieczorem nie było już ani jednej ;-)


         

                POTRZEBNE BĘDĄ:


  • 3 szkl. mąki tortowej (450 g)

  • 0,5 szkl. letniego mleka i wkruszyć 5 dkg drożdży
  • 100 g margaryny Kasi  (rozpuścić)
  • 2 jajka + 4 łyżki cukru + 1 cukier waniliowy (zmiksować)










Wszystkie składniki wlać do mąki i wymieszać dokładnie łyżką.
Odstawić na ok 0,5 godziny do wyrośnięcia.





Jak ciasto podwoi swoją objętość, to wyłożyć je na stolnicę                       i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.




Szklanką wykrawać koła, 
na środku kłaść odrobinę powideł i sklejać brzegi, 
a na koniec odwrócić bułeczkę.


Tak przygotowane bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem - będą błyszczące! (Wyszło 24 szt.)
Na wierzchu można posypać odrobiną kruszonki (mąka, cukier, margaryna-rozgnieść palcami)


Piec w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru. Ok 15-20 min.




8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są niebezpiecznie pyszne;-) bo dzis je znowu piekłam i nie została juz ani jedna na jutro;-)

      Usuń
  2. O proszę, dzisiaj piekłam podobne, tyle, że bez nadzienia i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej :) Pozdrawiam gorąco! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to z mąka pełnoziarnista musiały też byc pyszne;-) Ale uwielbiam takie małe drożdżóweczki;-)

      Usuń
    2. Z serem w środku tez smakuja super! albo jak ktos lubi z czekoladą to może byc nutella;-)

      Usuń
  3. Wyglądają zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie musisz je spróbowac zrobic, a potem czekam na opinie jak się udały!;-) pozdrawiam i powodzenia!;-)

      Usuń
  4. Pierwszy raz upieklam;)....wyszly znakomite,mięciutkie,delikatne....dziekuje za przepis;)

    OdpowiedzUsuń