niedziela, 13 stycznia 2013

Tort - Rafaello

Dzisiaj proponuję biały i puchowy tort - taki jak pogoda za zewnątrz ;-)

Tort - Rafaello

Pieczemy 2 jasne biszkopty w tortownicy o średnicy ok 26 cm, ale będą trochę grubsze niż zwykle.

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 3 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2.  Tu miksujemy 3 żółtka1/2 szklanki cukru1 łyżkę wody  i 1 łyżkę octu
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 3/4 szklanki mąki tortowej,  i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok 10 min.


Krem śmietankowy z kokosem:
Ubijamy mikserem śmietanę 30 % (3 x 200 ml) dodajemy cukier puder do smaku - 2 łyżeczki, 1 serek mascarpone 250g i ok 5 łyżek kokosu (lub wg uznania)



- Nasączamy biszkopt syropem z ananasów 
  w  puszce, 
- smarujemy cienko dżemem (ja  posmarowałam kwaskowym dżemem z mirabelek)
- smarujemy kremem śmietankowym z kokosem
- układamy kawałki ananasów





- Drugi biszkopt również nasączamy syropem
- smarujemy dżemem
- kładziemy kawałki ananasa
- i resztę kremu śmietankowego z kokosem 







Wierzch tortu dekorujemy kolorowym kokosem wg wzoru wyciętego z papieru do pieczenia. 
Na środku tortu dekoracja z kawałków ananasa.



SMACZNEGO ;-)

17 komentarzy:

  1. Podziwiam za cierpliwość i wytrwałość :) Piękny tort! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję-starałam się ;-) a dekorowanie mnie relaksuje;-) a Twojego bloga zapisałam sobie do ulubionych;-) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Piękny! Wygląda jak korona królowej :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za koronę! ;-) bardzo mi się spodobał ten komentarz! ;-)))

      Usuń
  3. Mniam mniam....przepiękny:)zapraszam do siebie na lekki deser z karmelizowanymi jabłkami w miodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzęki za zaproszenie, napewno bede wpadać, bo pysznie wygladaja te makarony i cebulaki;-) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Cieszę się że tak zachwyca ;-) smakował również przepysznie;-)

      Usuń
  5. Niooo niooo wygląda super i pewnie też tak smakuje, a że uwielbiam kokos od zawsze too ten torcik z pewnością będzie mi smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ze wszystkim smakował;-) był lekki i puszysty jak obłoczek;-) naprawdę polecam;-) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Bardzo dostojny :)
    A dekoracja cudna - prosta i bardzo elegancka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję-fajnie że się tak spodobał;-) bo smakował też elegancko ;-))

      Usuń
  7. Piękny ten Twój tort. A żółte paski to bardzo optymistyczny akcent :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W cukierni takiego się nie dostanie, jestem pod wrażeniem :-)

    OdpowiedzUsuń

  9. Świetna, przemyślana dekoracja :)))

    OdpowiedzUsuń