Tort ma 4 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.
3 biszkopty to tułów, a 1 potrzebny jest na głowę biedronki - kształt wycięty od małej miski.
Przepis na 1 biszkopt:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
- Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Tort przełożony jest kremem budyniowym i truskawkami wymieszanymi z galaretką.
(Truskawki trzeba pokroić na drobniejsze kawałki i wsypać do ostudzonej już galaretki i wstawić do lodówki, ale co jakiś czas mieszając, aby nie stężały w jednym kawałku tylko żeby dało się nakładać łyżką taką stężałą galaretkę na biszkopty.)
Przepis na krem budyniowy - oczywiście taki sam jak w poprzednim torcie ;-)
Tort posmarowany jest śmietaną 30 % ubitą z cukrem pudrem i śmietan fix-em ( 3 x śm.30% i 3 x śmietan-fix)
ekstra robota! :)
OdpowiedzUsuńale słodki...super wygląda ;)
OdpowiedzUsuńpani biszkopt piecze w dwoch tortownicach czy ma pani jakas specialna ?
OdpowiedzUsuń