Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.
Przepis na 1 biszkopt:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
- Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Na biszkopcie położone są truskawki i połowa ze zrobionej wcześniej galaretki truskawkowej.
Ale galaretka musi być już stężała i trzeba ją kłaść łyżeczką, małymi porcjami.
Potem położyć połowę kremu budyniowego.
Przepis na krem budyniowy:
Garnek nr 1.
- Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2 -0,5 litrowy.
- Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry), 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
- Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
- Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.
Odkroiłam kawałek tortu, żeby powstała trasa rowerowa...i posmarowany jest bitą śmietaną z dodatkiem śmietan-fix.
Wzór wycięty jest z papieru do pieczenia - ręcznie narysowany.
Wzór trasy rowerowej posypany jest czekoladą startą na tarce.
Trawa, to śmietana z dodatkiem zielonego barwnika, a góry to truskawki moczone w rozpuszczonej czekoladzie. Koła z boku tortu są wykonane z rozpuszczonej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz