czwartek, 30 maja 2013

Tort z truskawkami

Tort z truskawkami - bardzo polecam ! Zrobię go jeszcze nie jeden raz...;-)


Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej     i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Na biszkopcie położone są truskawki i połowa ze zrobionej wcześniej galaretki truskawkowej.
Ale galaretka musi być już stężała i trzeba ją kłaść łyżeczką, małymi porcjami.
Potem położyć połowę kremu budyniowego.



Drugą warstwę tortu robimy dokładnie tak samo jak pierwszą.



Przepis na krem budyniowy:

Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2 -0,5 litrowy.
  • Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej       i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)

  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.






Wierzch i boki tortu posmarowany jest ubitą śmietaną 30 % z dodatkiem cukru pudru i śmietan fix-u.
( 3 x śm.30% i 3 x śmiatan fix)

Wzór na torcie jest zrobiony z utartej gorzkiej czekolady.






No i boki tortu najważniejsze....;-)
Rozpuściłam w kąpieli wodnej 2 tabliczki gorzkiej czekolady i wylałam wzór na wcześniej przygotowany papier śniadaniowy - chociaż mógłby być sztywniejszy! bo ten musiałam później wzmacniać. 
Ale wszystko da się zrobić ;-)


Środkowa warstwa papieru była już wymierzona wcześniej, na taką wysokość jaką chcemy uzyskać ozdobę.


Jak już stężeje czekolada (ale na tyle żeby dała się jeszcze wyginać) to przykładamy do tortu i schłodzić.


Na koniec zdobimy jeszcze bitą śmietaną i truskawkami.

SMACZNEGO !


16 komentarzy:

  1. mistrzostwo :) pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcisko w czekoladowym kojcu!... albo za kratkami, hihi - za co 'siedzi'? ;D

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Arcydzieło! Na pewno spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny i swietnie wytlumaczone jak wykonac tort, moze tez sprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja :) świetna dekoracja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały i bardzo apetyczny ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort podoba mi się bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł z ta czekoladą wokół tortu ! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fenomenalna dekoracja! Robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to prawda dekoracja fenomenalna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za wszystkie komentarze! ;) Super że TORCIK się podoba ;-))) będę wymyślała różne ciekawe dekoracje, tak żeby mogły jakoś zaskoczyć;) a dla mnie to świetna zabawa i relaks;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny tort i super ozdobiony! muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowite :) Jestem pod wielkim wrażeniem :) Świetny tort ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapożyczyłam pomysł z ozdobnym wzorem z czekolady do innego tortu i efekt powalił solenizanta na kolana :)

    OdpowiedzUsuń