pyszny i puszysty....mój ulubiony....;-)
W garnku nr 1 (największym) miksujemy:
- 1 kg sera w wiaderku
- 250 g sera w kawałku - przecisnąć
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe - wsypać
- 5 żółtek
garnek nr 2:
- 2 x 200 ml śmietany 30 % - ubijamy na sztywną pianę
garnek nr 3:
- 5 białek + szczypta soli - ubijamy na sztywną pianę
Jeśli mamy już zmiksowane wszystko w każdym z garnków, to do garnka największego, gdzie miksowaliśmy ser dodajemy ubitą śmietanę i ubitą pianę z białek.
Wszystko zmiksować na najmniejszych obrotach tylko kilkanaście sekund, tak do rozmieszania składników
... i wylać do blachy o wymiarach 24x40 cm, wyłożonej papierem i cienko rozwałkowanym kruchym ciastem. Może być też sernik bez kruchego ciasta na spodzie.
Przepis na kruche ciasto - spód pod sernik:
Wszystkie składniki dajemy do 1 miski i zagniatamy ręką:
• 1 szklanka mąki tortowej
• 0,5 szklanki mąki krupczatki
• 1/3 szklanki cukru
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 jajko
• 2 łyżki śmietany 18%
• 50 g miękkiej margaryny Kasi
Na wierzchu kładziemy małą ilość powideł i rozmazujemy je patyczkiem jak nas ręka poprowadzi;-)
Pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok 40 min.
SMACZNEGO
jak dzielo sztuki! :) piękny wyszedł
OdpowiedzUsuńCzy uzyskałabym taki "powidłowy efekt" np. w cieście jogurtowym?
OdpowiedzUsuń