Wyrosła ładnie, jest miękka i puszysta. No i nie sucha.
A najlepsza na drugi dzień......
PRZEPIS NA BABKĘ:
- Ubić 5 białek na sztywno
- Dodać 3/4 szklanki cukru - i ubijać tak 2 minuty
- Dodać 5 żółtek i rozmiksować.
następnie dodać:
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- wcisnąć sok z 0,5 cytryny
- 3 łyżki majonezu (ja dałam kielecki)
Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni ok 30 min.
(sprawdzamy patyczkiem).
LUKIER:
2 łyżki cukru pudru rozmieszać z wciśniętym sokiem z cytryny.
Konsystencja musi być na tyle rzadka żeby polać babkę.
SMACZNYCH WYPIEKÓW ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz