No to jeszcze jeden Torcik z czekoladowymi ozdobami... ;-)
Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.
Przepis na 1 biszkopt:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ,1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
- Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i rozprowadzamy w tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Tort przełożony jest kremem budyniowym i galaretką wymieszaną z mrożonymi truskawkami drobno pokrojonymi w kostkę.
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody. Rozlać ją do dwóch naczyń i dodać do jednej części połowę pokrojonych truskawek. Pomieszać i odczekać chwilę i taką prawie stężałą galaretkę kłaść na biszkopcie. Tak samo postąpić z drugą połową galaretki i truskawek.)
Przepis na krem budyniowy:
Garnek nr 1.
- Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2.
- Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry), 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
- Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do letniego jeszcze mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
- Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.
Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml)
Mniammmmm ..... i jaka fajna dekoracja... może zrobisz pościk o tym jak łatwo szybki i efektownie ozdabiać słodkości
OdpowiedzUsuń