wtorek, 6 sierpnia 2013

BUŁECZKI - JAGODZIANKI

Proste do zrobienia i po prostu pyszne....musicie spróbować ;-)



       

                

         POTRZEBNE BĘDĄ:

  • 3 szkl. mąki tortowej (450 g)





  • 0,5 szkl. letniego mleka i wkruszyć 5 dkg drożdży
  • 100 g margaryny Kasi  (rozpuścić)
  • 2 jajka + 4 łyżki cukru + 1 cukier waniliowy (zmiksować)





Wszystkie płynne składniki razem wymieszać i wlać do mąki.
Wymieszać wszystko szybko ale dokładnie łyżką.
Odstawić na ok 0,5 godziny do wyrośnięcia.







Jak ciasto podwoi swoją objętość, to wyłożyć je na stolnicę podsypując jeszcze trochę mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać koła, na środku kłaść jagody.






















                                                    
                                               
                                                Brzegi dobrze skleić i odwrócić bułeczkę. 


Tak przygotowane bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem - będą błyszczące! 
Piec w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru. Ok 15-20 min.


5 komentarzy:

  1. Ale piękne, takie puchate! Moje jagodzianki zawsze opadają i stają się płaskie... i tak są pyszne, ale nie wiem czemu tak się dzieje, może daję za dużo nadzienia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm... no nie wiem:-) ale spróbuj zrobić z mojego przepisu i włóż do nagrzanego piekarnika:-) bo jak się włoży do chłodnego to wiem ze też opadną. Ciasto rozwałkuj tak na 1 cm, to buły będą puchate i większe. A nadzienie co tylko sobie wymyślisz, najlepiej powidła, albo teraz te jagody albo ser biały z żółtkiem i cukrem ( jak do naleśników) powodzenia!daj znać czy się udało;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wspaniałe,pięknie wyrosły,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę są przepyszne i mało pracy jest przy nich;-)polecam!

      Usuń