Proste do zrobienia i po prostu pyszne....musicie spróbować ;-)
POTRZEBNE BĘDĄ:
- 3 szkl. mąki tortowej (450 g)
- 0,5 szkl. letniego mleka i wkruszyć 5 dkg drożdży
- 100 g margaryny Kasi (rozpuścić)
- 2 jajka + 4 łyżki cukru + 1 cukier waniliowy (zmiksować)
Wszystkie płynne składniki razem wymieszać i wlać do mąki.
Wymieszać wszystko szybko ale dokładnie łyżką.
Odstawić na ok 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, to wyłożyć je na stolnicę podsypując jeszcze trochę mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać koła, na środku kłaść jagody.
ależ śliczne <3!
OdpowiedzUsuńAle piękne, takie puchate! Moje jagodzianki zawsze opadają i stają się płaskie... i tak są pyszne, ale nie wiem czemu tak się dzieje, może daję za dużo nadzienia? :)
OdpowiedzUsuńhmmm... no nie wiem:-) ale spróbuj zrobić z mojego przepisu i włóż do nagrzanego piekarnika:-) bo jak się włoży do chłodnego to wiem ze też opadną. Ciasto rozwałkuj tak na 1 cm, to buły będą puchate i większe. A nadzienie co tylko sobie wymyślisz, najlepiej powidła, albo teraz te jagody albo ser biały z żółtkiem i cukrem ( jak do naleśników) powodzenia!daj znać czy się udało;-) Pozdrawiam!
UsuńWspaniałe,pięknie wyrosły,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnaprawdę są przepyszne i mało pracy jest przy nich;-)polecam!
Usuń