Biało-złoty tort na chrzest.
Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.
Przepis na 1 biszkopt:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
- Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Tort przełożony jest moim ulubionym kremem budyniowym.
Przepis na krem budyniowy:
Garnek nr 1.
- Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2 -0,5 litrowy.
- Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry), 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
- Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
- Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.
i połowa naszego kremu budyniowego.
Druga warstwa tortu posmarowana jest kwaskowym dżemem ze śliwek mirabelek i położone są brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę. No i druga połowa kremu budyniowego.
Z zewnątrz tort posmarowany jest bitą śmietaną (3 x 200ml) z dodatkiem 3 x śmietan-fix.
Na środku jest zrobione koło z żółtego kokosu. Róże, listki i książkę zrobiłam własnoręcznie z masy cukrowej.
Wstążka to gotowy element do ozdoby tortów.
Mam nadzieję, że się podoba ;-)
Bardzo ładne torty, jak smakują tak dobrze jak wyglądają to podziwiam
OdpowiedzUsuńbajeczny! :) jeśli można wiedzieć, to jak zrobić takie ładne "wyciskane" różyczki wokół tortu? czy to też ze śmietany kremówki? pytam, bo mi nigdy z kremówki nie wychodzą tak wyraźne wzorki gdy wyciskam ją przez szprycę..
OdpowiedzUsuń