W południe je robiłam, a wieczorem nie było już ani jednej ;-)
POTRZEBNE BĘDĄ:
- 3 szkl. mąki tortowej (450 g)
- 0,5 szkl. letniego mleka i wkruszyć 5 dkg drożdży
- 100 g margaryny Kasi (rozpuścić)
- 2 jajka + 4 łyżki cukru + 1 cukier waniliowy (zmiksować)
Wszystkie składniki wlać do mąki i wymieszać dokładnie łyżką.
Odstawić na ok 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, to wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
Szklanką wykrawać koła,
na środku kłaść odrobinę powideł i sklejać brzegi,
a na koniec odwrócić bułeczkę.
Tak przygotowane bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem - będą błyszczące! (Wyszło 24 szt.)
Na wierzchu można posypać odrobiną kruszonki (mąka, cukier, margaryna-rozgnieść palcami)
Piec w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru. Ok 15-20 min.
wyglądają bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńSą niebezpiecznie pyszne;-) bo dzis je znowu piekłam i nie została juz ani jedna na jutro;-)
UsuńO proszę, dzisiaj piekłam podobne, tyle, że bez nadzienia i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej :) Pozdrawiam gorąco! :)
OdpowiedzUsuńO to z mąka pełnoziarnista musiały też byc pyszne;-) Ale uwielbiam takie małe drożdżóweczki;-)
UsuńZ serem w środku tez smakuja super! albo jak ktos lubi z czekoladą to może byc nutella;-)
UsuńWyglądają zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńNo to koniecznie musisz je spróbowac zrobic, a potem czekam na opinie jak się udały!;-) pozdrawiam i powodzenia!;-)
UsuńPierwszy raz upieklam;)....wyszly znakomite,mięciutkie,delikatne....dziekuje za przepis;)
OdpowiedzUsuńDziś zrobilam wyszły super dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńZrobiłam i się udały:-). Dzięki
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły świetne. Dzięki
OdpowiedzUsuń