oponki serowe |
Potrzebne będą:
- 250 g białego sera
- 2 szkl. mąki tortowej (250 g)
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu
- 2 łyżki śmietany 18 %
(Z takiej ilości wyszło 16 oponek + małe kuleczki. Jeśli chcecie więcej to wszystkie składniki podwójnie)
Ser przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Ręką wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy szklanką koła, a kieliszkiem dziurki.
Smażymy na oleju kilka minut do uzyskania złotego koloru.
Życzę smacznego! ;-)
...aż się obśliniłam, taki smakowicie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńa to bardzo mi miło ze się tak spodobały;-) jeśli bym mogła to chętnie bym poczęstowała;-)
Usuńpychotka, ale mi narobiłaś smaka z samego rana :)
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam wieczorem na ostatki;-) bo oponki własnie zrobiłam;-)
UsuńBardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńNie wiedzialam, ze oponki sa tak proste i szybkie :) Bede je teraz robila czesciej :D