1. Pieczemy 3 jasne biszkopty w tortownicy o średnicy ok 26 cm
Przepis na 1 jasny biszkopt:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
- Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru
Tort - serce |
- Serce zostało wycięte z okrągłych biszkoptów. Z jednego papieru na którym piekł się nasz biszkopt rysujemy ołówkiem wzór serduszka i kładziemy ten wycięty wzór na naszym torcie i wycinamy nożem kontury.
Tort - serce |
- Biszkopty posmarowane są konfiturą wiśniową i kremem budyniowym
Przepis na krem budyniowy:
- Garnek nr 1. Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 0,5 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
- Garnek nr 2 -0,5 litrowy. Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry), 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
- Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
- Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.
Tort z zewnątrz ubrany jest tylko bitą śmietaną z dodatkiem śmietan-fix i czerwonego barwnika z boku.
Na górze jest wycięte serduszko ze zrobionej wcześniej galaretki.
Mam nadzieję że wam się podoba;-)
A dodatkowo posłuchajcie tej piosenki:
Labrinth feat. Emeli Sande - Beneath Your Beautiful
Tort będzie lepiej smakował ;-)
ach jak romantycznie się zrobiło a w dodatkowo smakowicie mniam :)
OdpowiedzUsuńJa za to czekam na przepis na pyszne ciasteczka, które jadłam dziś u Ciebie rano :))
Pychota! Wygląda bardzoooo smakowicie! Muszę zjeść coś słodkiego, bo ślinka mi cieknie na widok tego torciku:) Jak upieczesz następny to daj znać wpadnę na degustację:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że romantyczny torcik się podoba ;-))) a ciasteczka też oczywiście znajdą tu swoje miejsce ;-) POZDRAWIAM;-)
OdpowiedzUsuńNo właściwie.... to dobry pomysł z tą degustacją;-) koniecznie musisz wpaść....wymyślę tylko dzień i przygotuję coś pysznego i słodkiego oczywiście ;-)
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo pyszne ;)
OdpowiedzUsuńzostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Award. Szczegóły tu ---> mala-cukierniczka.blogspot.com
:)
tak,było pyszne;-) myślę, że moim gościom też tak smakowało;-)
Usuńp.s. No i dziękuję za nominację;-)))
śliczny torcik!!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuńp.s. będę odwiedzała fabrykę kulinarnych inspiracji;-)