Przyszło do nas małe ocieplenie.....więc zaproponuję MOTYLKA ;-)
Tak na pocieszenie, żebyśmy wytrzymali jeszcze te 3 miesiące do wiosny
;-)))
Tort - Motyl |
Pieczemy 3 biszkopty w tortownicy o średnicy ok 26 cm. Upiekłam 2 jasne i 1 ciemny - do środka;-)
Biszkopty posmarowane są dżemem ze śliwek mirabelek.
(dżem domowej
roboty, troszkę kwaskowy - naprawdę polecam)
Biszkopty przełożone są kremem
budyniowym, a na krem położone są brzoskwinie z puszki pokrojone
w drobną
kostkę.
przekrój tortu |
Formę motylka wycinamy z jednego papieru na którym piekł się nasz biszkopt.
wycięta forma motyla |
Wierzch i boki tortu dekorujemy śmietaną 30% ubitą z dodatkiem śmietan
- fix-u,
barwnika różowego i fioletowego, a małe ozdobne elementy są z
kolorowego kokosu.
Różki motylka to masa plastyczna;-)
Motyl |
Życzę SMACZNEGO ;-)
zatęskniłam za latem, jak widzę tego Twojego pięknego motyla :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo tęsknie za latem...ALE MYŚLĘ ŻE DAMY RADĘ! ;-)
UsuńDzięki za komentarz i POZDRAWIAM;-)
Mam pytanie:a jak Pani robi dwukolorowe rozetki?
OdpowiedzUsuńMogłaby Pani opisać krok po kroku jak robi się różyczki z masy cukrowej?
OdpowiedzUsuń