sobota, 15 grudnia 2012

Tort - Motyl


Przyszło do nas małe ocieplenie.....więc zaproponuję MOTYLKA  ;-)
Tak na pocieszenie, żebyśmy wytrzymali jeszcze te 3 miesiące do wiosny ;-)))

Tort - Motyl

Pieczemy 3 biszkopty w tortownicy o średnicy ok 26 cm.  Upiekłam 2 jasne i 1 ciemny - do środka;-)
Biszkopty posmarowane są dżemem ze śliwek mirabelek. 
(dżem domowej roboty, troszkę kwaskowy - naprawdę polecam)
Biszkopty przełożone są  kremem budyniowym, a na krem położone są brzoskwinie z puszki pokrojone 
w drobną kostkę.

przekrój tortu

Formę motylka wycinamy z jednego papieru na którym piekł się nasz biszkopt.


wycięta forma motyla

Wierzch i boki tortu dekorujemy śmietaną 30% ubitą z dodatkiem śmietan - fix-u,
barwnika różowego i fioletowego, a małe ozdobne elementy są z kolorowego kokosu.
Różki motylka to masa plastyczna;-)

Motyl
Życzę SMACZNEGO ;-)





4 komentarze:

  1. zatęskniłam za latem, jak widzę tego Twojego pięknego motyla :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo tęsknie za latem...ALE MYŚLĘ ŻE DAMY RADĘ! ;-)
      Dzięki za komentarz i POZDRAWIAM;-)

      Usuń
  2. Mam pytanie:a jak Pani robi dwukolorowe rozetki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłaby Pani opisać krok po kroku jak robi się różyczki z masy cukrowej?

    OdpowiedzUsuń