środa, 23 października 2013

Tort CZARNY LAS

"Czarny Las" to chyba taki uniwersalny tort, który wszystkim smakuje i zachwyca zawsze elegancją...NAPRAWDĘ POLECAM! ;-)


Tort ma 3 ciemne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.

Przepis na 1 biszkopt kakaowy:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ2 łyżki wody i 1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżkę ciemnego kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni.



Biszkopty smarujemy kremem śmietankowym i układamy drylowane wiśnie z syropu.

Krem śmietankowy:

Ubijamy mikserem śmietanę 30 % (2 x 200 ml) dodajemy cukier puder do smaku -1 łyżka i na koniec 1 opakowanie serka mascarpone 250g.


Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml) z dodatkiem śmietan-fix (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru. 
Boczna dekoracja jest wykonana z białej i gorzkiej czekolady roztopionej i wylanej na papier.



Po zastygnięciu w lodówce białej czekolady, zalewamy ją ciemną gorzką czekoladą.
Po ponownym zastygnięciu nacinamy nożem prostokąty jakie chcemy uzyskać do dekoracji. 
Moje miały wysokość 10 cm.



SMACZNEGO ;)

6 komentarzy: