Tort ma 3 ciemne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 2 łyżki wody i 1 łyżeczkę octu
- Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżkę ciemnego kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni.
Biszkopty smarujemy kremem śmietankowym i układamy drylowane wiśnie z syropu.
Krem śmietankowy:
Ubijamy mikserem śmietanę 30 % (2 x 200 ml) dodajemy cukier puder do smaku -1 łyżka i na koniec 1 opakowanie serka mascarpone 250g.
Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml) z dodatkiem śmietan-fix (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru.
Boczna dekoracja jest wykonana z białej i gorzkiej czekolady roztopionej i wylanej na papier.
Po zastygnięciu w lodówce białej czekolady, zalewamy ją ciemną gorzką czekoladą.
Po ponownym zastygnięciu nacinamy nożem prostokąty jakie chcemy uzyskać do dekoracji.
Moje miały wysokość 10 cm.
Twój prezentuje się wyjątkowo efektownie :)
OdpowiedzUsuńA to bardzo miło ze tak się podoba;-)starałam się;-)
Usuńz resztą jak zawsze :)))
Usuńpyszności :)))
OdpowiedzUsuńTak też smakował;-) następny będzie taki dla Ciebie;-)
Usuńjuż nie mogę się doczekać hihi :)))
Usuń