wtorek, 29 stycznia 2013

Drożdżowe Rogaliki

Dzisiaj zaproponuję 48 szt. drożdżowych rogalików z powidłami (zawsze tyle samo wychodzi),
robi się je super i wychodzą zawsze pyszne! ;-)

(TO ciasto miesza się ŁYŻKĄ ! ;-)  po prostu idealnie ;-))

Drożdżowe Rogaliki z powidłami

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • 100 g margaryny Kasi - rozpuścić






  • 1 szklanka mleka + 10 łyżeczek cukru - podgrzać
  • i dodać do letniego mleka 5 dkg drożdży




  • 4 szklanki (nie czubate) mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka






Rozpuszczoną margarynę i letnie mleko wymieszane z drożdżami wlewamy do naczynia z mąką, solą i jajkami.


Wszystko mieszamy łyżką do powstania jednolitej konsystencji ciasta.
Przykrywany talerzem i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki !




Gdy  ciasto urośnie dzielimy na 4 części, i każdą część wałkujemy na okrągłe koło.
















Każde ciasto kroimy na 12 trójkątów, kładziemy trochę powideł i zawijamy zaczynając od szerszej części



Układamy na blaszce 24 rożki i pieczemy w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu ok 15 min. do uzyskania złotego koloru.
Smacznego !



20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zachęcam do przygotowania takich ;-) na pewno posmakują;-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. no i też pysznie smakują;-) takie świeże i puszyste wychodzą. Aż ciężko je utrzymać do natępnego dnia;-)

      Usuń
  3. drożdżowe rogaliki... pychotka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale śliczne! z powidłami to moje ulubione :) pozdrawiam też z Krakowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziękuję;-) jak zarobisz sobie ciasto i będzie rosło w lodówce,to jest czas, żeby coś innego przygotować, więc nie są aż tak pracochłonne jak mogło by się wydawać;-) a przepyszne - więc warto;-) pozdrawiam również!;-)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. a dziękuję;-) i zachęcam do zrobienia;-) można również zrobić z połowy tych składników, to wyjdą wtedy 24 rogaliki;-)

      Usuń
  6. Kolejny przejrzysty przepis :) więc chyba znów wypróbuję.
    Rogaliki w smaku są przepyszne :) i każdy kto skosztuje ten od razu zachwala :)
    polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że podoba Ci się przepis;-) no i łatwy jest do zrobienia;-) oczywiście jeśli chcesz mniejszą ilość to zrób z połowy tych składników i wyjdą 24 rogaliki;-) pozdrawiam

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. a dziękuję;-) i myślę ze tez tak smakują;-)

      Usuń
  8. uwielbiam rogaliki :P pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmm ja tez;-) a Kacperek to wcina jeden za drugim ;-)))

      Usuń
  9. Dzisiaj je zrobiłam. Bardzo dobre. Ciasto mięciutkie i łatwe do wyrobienia. Fajne:) Na pewno powtórze i będę zagladać. Dziękuję i pozdrawiam. Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło;-) i cieszę się ze wyszły no i najważniejsze ze smakowały;-) Taka mała rada - odnośnie mąki: lepiej dać niepełne szklanki niż czubate, bo rogaliki wychodzą wtedy twarde. A powinny być przecież mięciutkie i puszyste;-) Pozdrawiam gorąco;-)

      Usuń