robi się je super i wychodzą zawsze pyszne! ;-)
(TO ciasto miesza się ŁYŻKĄ ! ;-) po prostu idealnie ;-))
Drożdżowe Rogaliki z powidłami |
POTRZEBNE BĘDĄ:
- 100 g margaryny Kasi - rozpuścić
- 1 szklanka mleka + 10 łyżeczek cukru - podgrzać
- i dodać do letniego mleka 5 dkg drożdży
- 4 szklanki (nie czubate) mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
Rozpuszczoną margarynę i letnie mleko wymieszane z drożdżami wlewamy do naczynia z mąką, solą i jajkami.
Wszystko mieszamy łyżką do powstania jednolitej konsystencji ciasta.
Przykrywany talerzem i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki !
Gdy ciasto urośnie dzielimy na 4 części, i każdą część wałkujemy na okrągłe koło.
Każde ciasto kroimy na 12 trójkątów, kładziemy trochę powideł i zawijamy zaczynając od szerszej części
Układamy na blaszce 24 rożki i pieczemy w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu ok 15 min. do uzyskania złotego koloru.
Smacznego !
pychotki :)
OdpowiedzUsuńtak bardzo pyszne..;-)
UsuńWyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńzachęcam do przygotowania takich ;-) na pewno posmakują;-)
UsuńPysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńno i też pysznie smakują;-) takie świeże i puszyste wychodzą. Aż ciężko je utrzymać do natępnego dnia;-)
Usuńdrożdżowe rogaliki... pychotka! :-)
OdpowiedzUsuńtak pyszne wychodzą;-) polecam;-)
Usuńale śliczne! z powidłami to moje ulubione :) pozdrawiam też z Krakowa :)
OdpowiedzUsuńOj dziękuję;-) jak zarobisz sobie ciasto i będzie rosło w lodówce,to jest czas, żeby coś innego przygotować, więc nie są aż tak pracochłonne jak mogło by się wydawać;-) a przepyszne - więc warto;-) pozdrawiam również!;-)
UsuńAch, ach jak ślicznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńa dziękuję;-) i zachęcam do zrobienia;-) można również zrobić z połowy tych składników, to wyjdą wtedy 24 rogaliki;-)
UsuńKolejny przejrzysty przepis :) więc chyba znów wypróbuję.
OdpowiedzUsuńRogaliki w smaku są przepyszne :) i każdy kto skosztuje ten od razu zachwala :)
polecam :)
Bardzo się cieszę, że podoba Ci się przepis;-) no i łatwy jest do zrobienia;-) oczywiście jeśli chcesz mniejszą ilość to zrób z połowy tych składników i wyjdą 24 rogaliki;-) pozdrawiam
UsuńWyglądają przepięknie !
OdpowiedzUsuńa dziękuję;-) i myślę ze tez tak smakują;-)
Usuńuwielbiam rogaliki :P pychota
OdpowiedzUsuńmmmm ja tez;-) a Kacperek to wcina jeden za drugim ;-)))
UsuńDzisiaj je zrobiłam. Bardzo dobre. Ciasto mięciutkie i łatwe do wyrobienia. Fajne:) Na pewno powtórze i będę zagladać. Dziękuję i pozdrawiam. Ola
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło;-) i cieszę się ze wyszły no i najważniejsze ze smakowały;-) Taka mała rada - odnośnie mąki: lepiej dać niepełne szklanki niż czubate, bo rogaliki wychodzą wtedy twarde. A powinny być przecież mięciutkie i puszyste;-) Pozdrawiam gorąco;-)
Usuń