Jeśli macie gdzieś jeszcze takie, to polecam ten torcik - bo jest naprawdę pyszny...;-)
Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.
Przepis na 1 biszkopt:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru kryształ, 1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
- Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Tort przełożony jest kremem budyniowym i malinami wymieszanymi z galaretką malinową.
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody.Jak już przestygnie to wsypać do niej maliny i wstawić do lodówki, ale co jakiś czas mieszając, aby nie stężały w jednym kawałku tylko żeby dało się nakładać łyżką taką stężałą galaretkę na biszkopty)
Przepis na krem budyniowy:
Garnek nr 1.
- Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2 -0,5 litrowy.
- Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry), 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
- Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
- Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.
SMACZNEGO !
Torcik cudy, najlepsza jest czekoladowa dekoracja dookoła tortu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-) super że się tak podoba i nawet fajnie się ją robi;-)
UsuńBardzo elegancki :)
OdpowiedzUsuńJaki tort! Ja bym nie dała rady zrobić tego tak doskonale jak Ty :)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie tylko to czy jest to mozliwe zeby z dwóch jaj zrobic taki wysoki biszkopt zeby dało rade przekroic go na trzy blaty ?
OdpowiedzUsuńAle poza tym przepis swietny juz mam zapisany :)
OdpowiedzUsuń