Dzisiaj proponuję biały i puchowy tort - taki jak pogoda za zewnątrz ;-)
![]() |
Tort - Rafaello |
Pieczemy 2 jasne biszkopty w tortownicy o średnicy ok 26 cm, ale będą trochę grubsze niż zwykle.
Przepis na 1 biszkopt:
- Garnek nr 1. Ubijamy mikserem 3 białka + szczypta soli na sztywną pianę.
- Garnek nr 2. Tu miksujemy 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżkę wody i 1 łyżkę octu
- Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 3/4 szklanki mąki tortowej, i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach i wlewamy do tortownicy
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok 10 min.
Krem śmietankowy z kokosem:
- Nasączamy biszkopt syropem z ananasów
w puszce,
- smarujemy cienko dżemem (ja posmarowałam kwaskowym dżemem z mirabelek)
- smarujemy kremem śmietankowym z kokosem
- układamy kawałki ananasów
- Drugi biszkopt również nasączamy syropem
- smarujemy dżemem
- kładziemy kawałki ananasa
- i resztę kremu śmietankowego z kokosem
w puszce,
- smarujemy cienko dżemem (ja posmarowałam kwaskowym dżemem z mirabelek)
- smarujemy kremem śmietankowym z kokosem
- układamy kawałki ananasów
- Drugi biszkopt również nasączamy syropem
- smarujemy dżemem
- kładziemy kawałki ananasa
- i resztę kremu śmietankowego z kokosem
Wierzch tortu dekorujemy kolorowym kokosem wg wzoru wyciętego z papieru do pieczenia.
Na środku tortu dekoracja z kawałków ananasa.
SMACZNEGO ;-)
prawdziwe dzieło sztuki!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje! ;-)
UsuńPodziwiam za cierpliwość i wytrwałość :) Piękny tort! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję-starałam się ;-) a dekorowanie mnie relaksuje;-) a Twojego bloga zapisałam sobie do ulubionych;-) pozdrawiam!
UsuńPiękny! Wygląda jak korona królowej :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za koronę! ;-) bardzo mi się spodobał ten komentarz! ;-)))
UsuńMniam mniam....przepiękny:)zapraszam do siebie na lekki deser z karmelizowanymi jabłkami w miodzie.
OdpowiedzUsuńDzęki za zaproszenie, napewno bede wpadać, bo pysznie wygladaja te makarony i cebulaki;-) pozdrawiam!
Usuńwyglada obłednie!!
OdpowiedzUsuńCieszę się że tak zachwyca ;-) smakował również przepysznie;-)
UsuńNiooo niooo wygląda super i pewnie też tak smakuje, a że uwielbiam kokos od zawsze too ten torcik z pewnością będzie mi smakował :-)
OdpowiedzUsuńMyślę ze wszystkim smakował;-) był lekki i puszysty jak obłoczek;-) naprawdę polecam;-) pozdrawiam!
UsuńBardzo dostojny :)
OdpowiedzUsuńA dekoracja cudna - prosta i bardzo elegancka :)
Dziękuję-fajnie że się tak spodobał;-) bo smakował też elegancko ;-))
UsuńPiękny ten Twój tort. A żółte paski to bardzo optymistyczny akcent :)
OdpowiedzUsuńW cukierni takiego się nie dostanie, jestem pod wrażeniem :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńŚwietna, przemyślana dekoracja :)))