środa, 12 sierpnia 2015

TORT LALKA

TORT LALKA

Tort ma 4 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 17 cm. 

Przepis na 1 jasny biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 1 białko + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Miksujemy 1 żółtko1/4 szklanki cukru kryształ,1 łyżeczkę wody.
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 1/4 szklanki mąki tortowej,1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki octu.
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy.
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.
  • MOŻNA UPIEC BISZKOPT Z PODWÓJNEJ PORCJI SKŁADNIKÓW, A POTEM PRZEKROIĆ GO NA PÓŁ, UZYSKUJĄC OD RAZU 2 BISZKOPTY. 

Tort przełożony jest kremem budyniowym i musem truskawkowym.

KREM BUDYNIOWY:
  Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
  Garnuszek nr 2.
  • Tu miksujemy ok 7 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
  • Do ciepłego mleka z cukrami wlewamy rozmiksowane mleko z mąkami. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.

WAŻNE! Oczywiście każdy biszkopt nasączamy wodą z cytryną i 1 łyżeczką cukru.


Po przełożeniu biszkoptów wykroić otwór ostrym nożem i włożyć nogi lalki owinięte folią spożywczą.


Kształt sukienki nadajemy smarując tort bitą śmietaną.
Śmietanę 30% (5 x 200ml) ubić na sztywno i dodać śmietan-fix (5 szt.) i 2 płaskie łyżki cukru pudru. 
Trochę śmietany wymieszać z różowym barwnikiem (ja użyłam barwnika w żelu firmy SWEET DECOR) Sukienkę ozdobiłam jeszcze drobnymi cukiereczkami.