środa, 17 czerwca 2015

TORT MISIU -z musem truskawkowym

TORT - MISIU

Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 
Przepis na 1 jasny biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ,1 łyżkę wody.
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę octu.
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy.
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.


Tort przełożony jest kremem budyniowym i musem truskawkowym.

KREM BUDYNIOWY:
  Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
  Garnuszek nr 2.
  • Tu miksujemy ok 7 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
  • Do ciepłego mleka z cukrami wlewamy rozmiksowane mleko z mąkami. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.

MUS TRUSKAWKOWY:
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 0,5 L gorącej wody.
  • 0,5 kg truskawek rozdrobnić blenderem na mus.
  • Truskawki wlać do przestudzonej galaretki i dobrze wymieszać. 
  • Schłodzić w lodówce do tego czasu, aż mus będzie miał dość gęstą konsystencję i dzieląc go na pół kładziemy na biszkopcie pierwszym a potem na drugim.
WAŻNE! Oczywiście każdy biszkopt nasączamy wodą z 1 łyżeczką cukru i cytryną.

Kształt MISIA nadajemy rysując delikatnie nożem zarys nóżek i głowy. 
A uszy wycinamy i dokładamy do głowy. 
Ważne, żeby przy przekładaniu biszkoptów położyć je nieco niżej na podkładce, żeby mieć miejsce na uszy.

Tort z zewnątrz posmarowany jest śmietaną 30% (5 x 200ml) ubitą na sztywno,
  z dodatkiem śmietan-fix (5 szt.) i 2 płaskie łyżki cukru pudru. 








Brzuszek i pyszczek to rozkruszone ciastka biszkopty, które mieszamy z 3-4 łyżkami przygotowanej już śmietany do zdobienia tortu.
Białą ubitą śmietaną zdobimy brzuszek, pyszczek, łapki i uszy. A do reszty dosypujemy 2 łyżeczki ciemnego kakao (z wiatrakiem). Jeśli chcemy uzyskać mocniejszy kolor brązu dosypać nieco więcej kakao.






      SMACZNEGO! ;)