piątek, 31 października 2014

Tort - TRAKTOR



  
 Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Przepis na 1 jasny biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ,1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Tort przełożony jest kremem budyniowym i galaretką wymieszaną z malinami
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody. Po ostudzeniu dodać do niej owoce.)

Przełożony tort, kroimy i składamy w następujący sposób:

                                   
                              Przepis na krem budyniowy:
  Garnek nr 1
  • Podgrzewamy  0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
  Garnek nr 2.
  • Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 
          (tj.do letniego jeszcze mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu,

           cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.

  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.

Tort z zewnątrz posmarowany jest śmietaną 30% (5 x 200ml) ubitą na sztywno,
  z dodatkiem śmietan-fix (5 szt.) i 2 płaskie łyżki cukru pudru. 


Szyby są zrobione z utartej czekolady.
A kształt trzeba zrobić np. przykładając małe karteczki.


  
Koła są zrobione z ciasteczek które piekłam 2 dni wcześniej, ale można wykorzystać
  gotowe ciastka np: Hit.





SMACZNEGO ;)