sobota, 19 lipca 2014

TORT NA 40 URODZINY

Tym razem torcik dla Pana na 40 urodziny, z napisem że życie zaczyna się po 40-tce ;-)
                            Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 
Przepis na 1 jasny biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ,1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.

Tort przełożony jest kremem budyniowym i galaretką wymieszaną z malinami.
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody. Po ostudzeniu dodać do niej owoce.)
Przepis na krem budyniowy:
Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2.
  • Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do letniego jeszcze mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.
                               Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml) 
          z dodatkiem śmietan-fix (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru. 
Basen zrobiony jest z 4 szt. długiego ptasiego mleczka.
W środku niebieska galaretka. 
Wylana wcześniej na płaską miskę, a po zastygnięciu pokrojona w kostkę.
Pan w basenie to plastikowa zabawka, tylko nogi ma owinięte folią aluminiową, 
i trzyma w ręku butelkę-żelkę.
Napis jest na batoniku typu "kinder pingui".
Niestety tortu nie mogłam spróbować, żeby pokazać jaki jest w środku....:/
Ale mam nadzieję ze smakował ;-)


czwartek, 10 lipca 2014

TORT NA WIECZÓR PANIEŃSKI

Tym razem coś innego, bo tort na wieczór panieński;-)


                       Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Przepis na 1 jasny biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2. Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ,1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i rozprowadzamy w tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.

Tort przełożony jest kremem budyniowym i galaretką wymieszaną z truskawkami drobno pokrojonymi.
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody. Po ostudzeniu dodać do niej truskawki)

Na wierzchu 2 mandarynki i banan;-)
Do ozdoby zewnętrznej wykorzystałam ubitą śmietanę 30% (3 x 200ml) 
z dodatkiem śmietan-fix (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru. 
Do bardzo małej części dodać pomarańczowy lub cielisty barwnik.
No i jeszcze odrobina startej czekolady.......;-))))
Napis jest wykonany na wafelku typu "prince polo" lub "princessa"
Napisy z boku tortu są wykonane z rozpuszczonej wcześniej czekolady.

I JAK.......PODOBA SIĘ ?;-))))