piątek, 25 kwietnia 2014

SERNIK Z WIŚNIAMI

A może skusicie się na sernik z wiśniami...? ;) Jest naprawdę pyszny....


Sernik jest na kruchym spodzie, i upieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.



 Przepis na KRUCHE CIASTO:



  •   1 szkl. mąki tortowej
  •   0,5 szkl. mąki krupczatki
  •   1/3 szkl. cukru
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   1 łyżeczka cukru waniliowego
  •   50 g margaryny Kasi
  •   1 jajko
  •   2 łyżki śmietany 18 %


       Z tych wszystkich składników      zagnieść ciasto. 



Z czego 2/3 rozwałkować na spodzie tortownicy małym wałeczkiem lub rozgnieść dłonią, 
a 1/3 część ciasta będzie potrzebna na wierzch sernika - pokroić w kosteczkę, np. radełkiem.


SERNIK:
0,6 kg sera półtłustego - przegnieść przez praskę
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
  • Wszystkie te składniki na sernik zmiksować, a w innych naczyniach:
  • Ubić pianę z 4 białek ze szczyptą soli i dodać do masy serowej - delikatnie na najmniejszych obrotach zmiksować tylko do rozmieszania składników.
  • Ubić 1 śmietanę 30 % (kubeczek 200 ml) na sztywno i też dodać do masy serowej.

Na wierzchu sernika położyć wiśnie z syropu i kwadraciki kruchego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.175 stopni (bez nawiewu), 
aż do uzyskania złotego koloru sernika (ok 45 min).




Każdy kawałek można udekorować bitą śmietaną, i np.zmiksowałam blenderem kilka wiśni z syropu z dodatkiem tego syropu. 

SMACZNEGO !


czwartek, 17 kwietnia 2014

ŚWIĄTECZNA BABKA Z MAJONEZEM

Przetestowałam i polecam!
Wyrosła ładnie, jest miękka i puszysta. No i nie sucha.
A najlepsza na drugi dzień......





PRZEPIS NA BABKĘ:

  1. Ubić 5 białek na sztywno
  2. Dodać 3/4 szklanki cukru - i ubijać tak 2 minuty
  3. Dodać 5 żółtek i rozmiksować.
następnie dodać:
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • wcisnąć sok z 0,5 cytryny
  • 3 łyżki majonezu (ja dałam kielecki)

Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni ok 30 min. 
(sprawdzamy patyczkiem).



LUKIER:
2 łyżki cukru pudru rozmieszać z wciśniętym sokiem z cytryny. 
Konsystencja musi być na tyle rzadka żeby polać babkę.

SMACZNYCH WYPIEKÓW ! ;)

środa, 16 kwietnia 2014

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI - w tortownicy

Polecam mój pyszny sernik! ;-) Przepis jest prosty, i zawsze wychodzi :)
Sernik jest na kruchym spodzie, i upieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.



            Przepis na KRUCHE CIASTO:


  •   1 szkl. mąki tortowej
  •   0,5 szkl. mąki krupczatki
  •   1/3 szkl. cukru
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   1 łyżeczka cukru waniliowego
  •   50 g margaryny Kasi
  •   1 jajko
  •   2 łyżki śmietany 18 %

Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto. 



Z czego 2/3 rozwałkować na spodzie tortownicy małym wałeczkiem lub rozgnieść spód dłonią, 
a 1/3 część ciasta będzie potrzebna na wierzch sernika.

Przygotować składniki na sernik, a kiedy będziemy je miksować to na ten krótki czas wstawić sam kruchy spód do piekarnika, żeby trochę podpiec.


SERNIK:
0,6 kg sera półtłustego - przegnieść przez praskę
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
Te wszystkie składniki zmiksować.


  • Ubić pianę z 4 białek ze szczyptą soli i dodać do masy serowej i delikatnie na najmniejszych obrotach zmiksować tylko do rozmieszania składników.
  • Następnie ubić 1 śmietanę 30 % (kubeczek 200 ml) na sztywno i tak samo dodać do masy serowej.
Wylać wszystko na podpieczony spód i na wierzchu rozsypać pokrojone drobno brzoskwinie z puszki
(tylko 2-3 połówki)


Na wierzchu położyć resztę kruchego ciasta, które trzeba rozwałkować i pokroić na drobne kwadraciki.


No i pieczemy w 175 stopniach, bez nawiewu, aż do uzyskania złotego koloru sernika (ok 45 min).


 SMACZNEGO ! ;)