wtorek, 16 lipca 2013

Tort z malinami - na rocznicę


Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.

Tort przełożony jest kremem budyniowym i malinami wymieszanymi z galaretką malinową.
(Galaretkę rozmieszać w 0,5 l gorącej wody.Jak już przestygnie to wsypać do niej maliny i wstawić do lodówki, ale co jakiś czas mieszając, aby nie stężały w jednym kawałku tylko żeby dało się nakładać łyżką taką stężałą galaretkę na biszkopty)

Przepis na krem budyniowy - jak w poprzednich tortach.


Tort z zewnątrz posmarowany jest ubitą śmietaną 30% (3 x 200ml) z dodatkiem śmietan-fixu (3 szt.)i 1 łyżką cukru pudru. Zewnętrzna dekoracja jest wykonana z gorzkiej czekolady.


Roztopiłam 1 tabliczkę 100 g czekolady,
wylałam na papier wzór, a po upłynięciu ok 30 min. obłożyłam schłodzony tort. 







Na górze jest kakao, a serduszka są wykonane z masy cukrowej z dodatkiem barwnika.



























SMACZNEGO ! ;-)

poniedziałek, 8 lipca 2013

Tort BIEDRONKA


Tort ma 4 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm. 
3 biszkopty to tułów, a 1 potrzebny jest na głowę biedronki - kształt wycięty od małej miski.

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.











Tort przełożony jest kremem budyniowym i truskawkami wymieszanymi z galaretką.
(Truskawki trzeba pokroić na drobniejsze kawałki i wsypać do ostudzonej już galaretki i wstawić do lodówki, ale co jakiś czas mieszając, aby nie stężały w jednym kawałku tylko żeby dało się nakładać łyżką taką stężałą galaretkę na biszkopty.)

Przepis na krem budyniowy - oczywiście taki sam jak w poprzednim torcie ;-)

Tort posmarowany jest śmietaną 30 % ubitą z cukrem pudrem i śmietan fix-em ( 3 x śm.30% i 3 x śmietan-fix)


Ciemne kropki to starta gorzka czekolada. Kształty odręcznie wycinane z papieru do pieczenia.



Oczywiście były jeszcze różki z  masy plastycznej, tylko później były włożone ;-)