piątek, 7 czerwca 2013

Tort z Rowerem...


Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej     i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Na biszkopcie położone są truskawki i połowa ze zrobionej wcześniej galaretki truskawkowej.
Ale galaretka musi być już stężała i trzeba ją kłaść łyżeczką, małymi porcjami.
Potem położyć połowę kremu budyniowego.


Przepis na krem budyniowy:

Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2 -0,5 litrowy.
  • Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej       i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)
  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.


Odkroiłam kawałek tortu, żeby powstała trasa rowerowa...i posmarowany jest bitą śmietaną z dodatkiem śmietan-fix.

 
Wzór wycięty jest z papieru do pieczenia - ręcznie narysowany.


Wzór trasy rowerowej posypany jest czekoladą startą na tarce.
Trawa, to śmietana z dodatkiem zielonego barwnika, a góry to truskawki moczone w rozpuszczonej czekoladzie. Koła z boku tortu są wykonane z rozpuszczonej czekolady.


SMACZNEGO ;-)