czwartek, 30 maja 2013

Tort z truskawkami

Tort z truskawkami - bardzo polecam ! Zrobię go jeszcze nie jeden raz...;-)


Tort ma 3 jasne biszkopty upieczone w tortownicy o średnicy 26 cm.

Przepis na 1 biszkopt:
  • Garnek nr 1.  Ubijamy mikserem 2 białka + szczypta soli  na sztywną pianę.
  • Garnek nr 2 -0,5 litrowy.Tu miksujemy 2 żółtka1/3 szklanki cukru kryształ1 łyżkę wody i             1 łyżeczkę octu
  • Wszystko z Garnuszka nr 2 wlewamy do Garnka nr 1 i dodajemy jeszcze 0,5 szklanki mąki tortowej     i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Miksujemy wszystko na najmniejszych obrotach ok 10 sek. i wlewamy do tortownicy
  • Pieczemy w temperaturze  175 stopni do uzyskania złotego koloru.
Na biszkopcie położone są truskawki i połowa ze zrobionej wcześniej galaretki truskawkowej.
Ale galaretka musi być już stężała i trzeba ją kłaść łyżeczką, małymi porcjami.
Potem położyć połowę kremu budyniowego.



Drugą warstwę tortu robimy dokładnie tak samo jak pierwszą.



Przepis na krem budyniowy:

Garnek nr 1
  • Podgrzewamy prawie 0,5 litry mleka, 1/2 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy
Garnek nr 2 -0,5 litrowy.
  • Tu miksujemy ok 5 łyżek mleka (te odlane z 0,5 litry)2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej       i 2 łyżki mąki tortowej ( łyżki duże ale nie czubate!)

  • Wszystko z garnuszka nr 2 wlewamy do garnka nr 1 (tj.do ciepłego ale jeszcze nie gotującego się mleka) i dopiero wszystko razem gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń.
  • Ostudzony budyń miksujemy z 1 kostką miękkiego masła.






Wierzch i boki tortu posmarowany jest ubitą śmietaną 30 % z dodatkiem cukru pudru i śmietan fix-u.
( 3 x śm.30% i 3 x śmiatan fix)

Wzór na torcie jest zrobiony z utartej gorzkiej czekolady.






No i boki tortu najważniejsze....;-)
Rozpuściłam w kąpieli wodnej 2 tabliczki gorzkiej czekolady i wylałam wzór na wcześniej przygotowany papier śniadaniowy - chociaż mógłby być sztywniejszy! bo ten musiałam później wzmacniać. 
Ale wszystko da się zrobić ;-)


Środkowa warstwa papieru była już wymierzona wcześniej, na taką wysokość jaką chcemy uzyskać ozdobę.


Jak już stężeje czekolada (ale na tyle żeby dała się jeszcze wyginać) to przykładamy do tortu i schłodzić.


Na koniec zdobimy jeszcze bitą śmietaną i truskawkami.

SMACZNEGO !


niedziela, 19 maja 2013

Sernik z kleksami

Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia, więc polecam tradycyjny sernik, ale na wierzchu zrobione są kleksy z powideł i wygląda tak inaczej ;-)
pyszny i puszysty....mój ulubiony....;-)






























Potrzebne będą 3 garnki.
W garnku nr 1 (największym) miksujemy:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 250 g sera w kawałku - przecisnąć 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe  - wsypać
  • 5 żółtek

garnek nr 2:
  • 2 x 200 ml śmietany 30 % - ubijamy na sztywną pianę
    garnek nr 3:
    • 5 białek + szczypta soli - ubijamy na sztywną pianę


    Jeśli mamy już zmiksowane wszystko w każdym z garnków, to do garnka największego, gdzie miksowaliśmy ser dodajemy ubitą śmietanę i ubitą pianę z białek. 
    Wszystko zmiksować na najmniejszych obrotach tylko kilkanaście sekund, tak do rozmieszania składników
    ... i wylać do blachy o wymiarach 24x40 cm, wyłożonej papierem i cienko rozwałkowanym kruchym ciastem. Może być też sernik bez kruchego ciasta na spodzie.

    Przepis na kruche ciasto - spód pod sernik:
    Wszystkie składniki dajemy do 1 miski i zagniatamy ręką:
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 0,5 szklanki mąki krupczatki
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 50 g miękkiej margaryny Kasi

     Na wierzchu kładziemy małą ilość powideł i rozmazujemy je patyczkiem jak nas ręka poprowadzi;-)



    Pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok 40 min.


    SMACZNEGO